Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΑΛΥΚΕΣ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και συνολικά το σύμπλεγμα των υγρότοπων απλώνεται σε μια τεράστια έκταση που καταλαμβάνει 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δύο ποταμοί έρχονται και εκβάλλουν εδώ, ο Αχελώος (πατέρας των ρεόντων υδάτων της αρχαιότητας) και ο Εύηνος (ή Φίδαρις). 

Η πανίδα των αλυκών


·        Η ζωή στις θερµάστρες της αλυκής δεν τελειώνει.

·        71 είδη πουλιών παρατηρήθηκαν στην αλυκή Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια του 1991. Από αυτά, 25 έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα στην Ευρώπη, 20 από τα οποία προστατεύονται από την Ελληνική και Κοινοτική νοµοθεσία.
 
·       Διατήρησης και διαχείρισης των σπάνιων οικότοπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (ιδιαιτέρως ορνιθοπανίδας) που απαντώνται στην περιοχή του υγρότοπου (βιοποικιλότητα).

Αλυκές: Ορισμός - Αλυκές Μεσολογγίου

ΑΛΥΚΕΣ
ΟΡΙΣΜΟΣ: Μέρος της παραλίας όπου συγκεντρώνεται θαλασσινό νερό, με την εξάτμιση του οποίου παρασκευάζεται αλάτι.

ΑΛΥΚΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Περνώντας από την παλαιά Εθνική οδό Μεσολογγίου –Αιτωλικού ασυναίσθητα το βλέμμα πλανιέται σε ένα ασυνήθιστο για τον επισκέπτη  θέαμα , που εύλογα θα αναρωτηθεί για το τι θέλει το χιόνι στη θάλασσα.

Πληροφορίες για την Σύμβαση Ραμσάρ


Το λογότυπο της Σύμβασης Ραμσάρ
Η σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην περσική πόλη Ραμσάρ και άρχισε να ισχύει στις 21 Δεκεμβρίου του 1975. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση και την επικύρωσε με το Ν.Δ.191/74.