Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΑΣ

                                                                 

"ΤΟ ΑΛΑΤΙ"

Μία φόρα κι έναν καιρό οι άνθρωποι έβαλαν κάτω το μυαλό τους, πήραν μολύβια και χαρτιά κι έφτιαξαν σχέδια και παρασχέδια, για να μπορέσουν με την τέχνη του Ήλιου και της λιμνοθάλασσας τα νερά να φτιάξουν αλάτι.
Οι άνθρωποι λέγανε πως το αλάτι θα τους χρειαζόταν σε πολλά πράγματα. Έτσι ήθελαν να σχεδιάσουν πως η τέχνη του Ήλιου κι τα νερά της λιμνοθάλασσας θα το φτιάξουν.
Ο Ήλιος και τα νερά της λιμνοθάλασσας τα άκουγαν όλα αυτά και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που ζητούσαν οι άνθρωποι.
Μετά από πολλές δοκιμές και των ανθρώπων και από τα νερά της λιμνοθάλασσας και του Ήλιου τα κατάφεραν.

Οι άνθρωποι ήταν πολύ χαρούμενοι που κατάφεραν να φτιάξουν αλάτι και έτσι το γιόρτασαν.


ΦΑΓΑΜΕ ΨΩΜΙ ΚΙ ΑΛΑΤΙ

Θέλοντας να δοκιμάσουμε πόσο το αλάτι επηρεάζει τη γεύση του φαγητού μας φτιάξαμε μικρά φραντζολάκια ψωμιού. Πρώτα φτιάξαμε ψωμί χωρίς καθόλου αλάτι, ανάλατο. Έπειτα προσθέσαμε κανονική ποσότητα αλατιού και τέλος φτιάξαμε ψωμάκια με πολύ αλάτι. 

Όλοι συνεισφέραμε για τα υλικά που θα χρειαστούμε



DEBATE! (Δημόσια συζήτηση)

Μια καινούρια ξενοδοχειακή μονάδα πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, κοντά στις αλυκές. Οι επιχειρηματίες της νέας μονάδας, φορείς περιβαλλοντικών οργανώσεων, καταστηματάρχες και απλοί κάτοικοι της περιοχής συζητούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα έχει μια τέτοια προοπτική.

Πρώτα μιλούν οι επιχειρηματίες




ακολουθούν οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων

Η ΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ

Αφού γνωρίσαμε τους "καταναλωτές α΄, β΄, γ΄και δ΄τάξης", δουλέψαμε ομαδικά για να το απεικονίσουμε με τη μορφή πυραμίδας.

Επί τω έργω...





και το αποτέλεσμα...

Το άλας της γης

Με τη βοήθεια του διαδικτύου αναζητήσαμε την ονομασία του αλατιού σε διάφορες γλώσσες του κόσμου και φτιάξαμε μια αφίσα.



ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ

Δουλέψαμε σε ομάδες και φτιάξαμε κατασκευές που απεικονίζουν την ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Χρησιμοποιήσαμε πλαστελίνες και χρώματα





Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Χλωρίδα αλυκών


  
  Οι αλυκές συνιστούν την επιτομή όλων των γνωστών τύπων υγροτόπων, λόγω της συνύπαρξης σ' αυτές όλης της διαβάθμισης περιβαλλοντικών συνθηκών, από τις πλέον ακραίες έως τις ηπιότερες. Η μοναδικότητα των αλυκών συνίσταται στο γεγονός ότι σ' αυτές συνυπάρχουν τα υγροτοπικά χαρακτηριστικά μαζί μ' αυτά των ακραίων υπεραλμυρών λειμώνων. Τέτοιος συνδυασμός επιτρέπει την πληθυσμιακή αύξηση ολιγάριθμων ειδών εξειδικευμένων σε αφιλόξενα ακραία περιβάλλοντα και συνεισφέρει στην διεύρυνση της ποικιλότητας οργανισμών που διαιτολογικά βασίζονται σ' αυτά.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΑΛΥΚΕΣ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και συνολικά το σύμπλεγμα των υγρότοπων απλώνεται σε μια τεράστια έκταση που καταλαμβάνει 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δύο ποταμοί έρχονται και εκβάλλουν εδώ, ο Αχελώος (πατέρας των ρεόντων υδάτων της αρχαιότητας) και ο Εύηνος (ή Φίδαρις). 

Η πανίδα των αλυκών


·        Η ζωή στις θερµάστρες της αλυκής δεν τελειώνει.

·        71 είδη πουλιών παρατηρήθηκαν στην αλυκή Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια του 1991. Από αυτά, 25 έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα στην Ευρώπη, 20 από τα οποία προστατεύονται από την Ελληνική και Κοινοτική νοµοθεσία.
 
·       Διατήρησης και διαχείρισης των σπάνιων οικότοπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (ιδιαιτέρως ορνιθοπανίδας) που απαντώνται στην περιοχή του υγρότοπου (βιοποικιλότητα).

Αλυκές: Ορισμός - Αλυκές Μεσολογγίου

ΑΛΥΚΕΣ
ΟΡΙΣΜΟΣ: Μέρος της παραλίας όπου συγκεντρώνεται θαλασσινό νερό, με την εξάτμιση του οποίου παρασκευάζεται αλάτι.

ΑΛΥΚΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Περνώντας από την παλαιά Εθνική οδό Μεσολογγίου –Αιτωλικού ασυναίσθητα το βλέμμα πλανιέται σε ένα ασυνήθιστο για τον επισκέπτη  θέαμα , που εύλογα θα αναρωτηθεί για το τι θέλει το χιόνι στη θάλασσα.

Πληροφορίες για την Σύμβαση Ραμσάρ


Το λογότυπο της Σύμβασης Ραμσάρ
Η σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην περσική πόλη Ραμσάρ και άρχισε να ισχύει στις 21 Δεκεμβρίου του 1975. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση και την επικύρωσε με το Ν.Δ.191/74.